Surinamers uit Nederland kunnen ons land wel tot ontwikkeling brengen

INGEZONDEN- Dat er een groot verschil is in de denkwijze van Surinamers die langere tijd in Nederland wonen in vergelijking met rasechte Surinamers die nog nooit in het buitenland hebben gewoond is helder.

Men vertelt het in Nederland en Amerika niet graag aan onze mensen hier in Suriname, maar men heeft eerlijk waar vaak geen hoge dunk van ons. Cru uitgelegd: men kijkt een beetje neer op ons.

Anderzijds vinden velen hier dat de Surinamers in Nederland interessant willen doen en denken de wijsheid in pacht te hebben.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Waarom ik als Nederlander nooit in Suriname zou willen wonen

In mijn periode bij de luchtmacht in de VS en Nederland heb ik kunnen constateren dat Surinamers in Nederland en Amerika wel degelijk beter ontwikkeld zijn. Hun taalgebruik, opleiding en algemene ontwikkeling is op een veel hoger niveau.

Hun visie is breder, ze zijn veel minder bekrompen, zijn assertiever, staan veel meer open voor positieve vernieuwingen, kleden zich beter en besteden meer aandacht aan hun uiterlijk voorkomen.

Het buitenland heeft ze rijper, mooier en slimmer gemaakt, en dat is ook dringend nodig om mee te kunnen draaien in die scherpzinnige samenlevingen.

Het is om die reden jammer dat er geen gebruik wordt gemaakt van al deze Surinamers in het buitenland die zeer zeker meer positieve ontwikkelingen zouden kunnen bewerkstelligen in ons land.

Wij zijn intussen al 45 jaar onafhankelijk en hebben er eigenlijk een grote puinhoop van gemaakt. Wij kunnen het niet, dat is al bewezen!

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinaamse ministers rijden in duurdere auto’s dan Nederlandse koning en ministers

President Chan Santokhi is een intelligente man, daar twijfel ik geen moment aan. Ook een aantal mensen om hem heen, een paar ministers evenals zijn eigen vrouw, onze First Lady, zijn erg wijs. Maar zij alleen zullen de zware klus niet kunnen klaren.

Het merendeel topambtenaren en lagere ambtenaren ontbeert eenvoudigweg de kwaliteiten en juiste mentaliteit die nodig zijn om vooruitgang te brengen in Suriname. En dat is nog eufemistisch uitgedrukt!

Het wordt tijd dat de kundige Surinamers in Nederland hun koffers pakken en hier komen om de opbouw van Suriname te ondersteunen. Met de huidige samenstelling van de bevolking gaat het helaas niet lukken om hogerop te komen!

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc[email protected]

Overige berichten