President Santokhi naar ondergelopen gebieden binnenland

santokhi

GFC NIEUWSREDACTIE- In verband met de acute situatie in het achterland van Suriname gaat president Chandrikapersad Santokhi weer op oriëntatie, nadat werkarmen van de regering in zijn opdracht reeds begonnen zijn met de essentiële hulpverlening.

De oriëntatie zal onder andere de gebieden Nieuw Lombe, Berg en dal, Asigron, Ballingsoela, Tapoeripa, Klaas kreek, Victoria en Brokopondo Centrum bestrijken.

Diverse gebieden in het district Brokopondo zijn onder water gelopen doordat de spuikleppen van de Afobakadam zijn opengedaan door de beheerder van de dam, Staatsolie.

Een delegatie van De Nationale Assemblee onder leiding van voorzitter Marinus Bee is vrijdag ook geweest naar de Afobaka krachtcentrale. Staatsolie heeft een presentatie gegeven over de situatie in het stuwmeer.

Ronnie Asabina van de BEP zegt dat bij de presentatie net als tijdens de bijeenkomst met het traditioneel gezag de rode draad was het belang en de noodzaak van heldere, eerlijke en effectieve communicatie.

Dat het water uit het stuwmeer moet worden gespuid, is niet in het geding. Het gaat om het tijdstip waarop dit is gebeurd en de wijze waarop deze kwestie met de lokale bevolking is gecommuniceerd. De mensen hebben geen voorbereidingen kunnen treffen.

Diverse bedrijven zijn ook hard getroffen. Ondernemers hebben hun gehele aanplant verloren, terwijl recreatieoorden onder water staan. Het is nog niet duidelijk hoe de schade zal worden vergoed. Er wordt een inventarisatie gemaakt.

OOK INTERESSANT
Operatiekamerassistenten Suriname solliciteren op grote schaal in het buitenland