fbpx

Britse ministerie van Defensie: ‘Poetin wil bezette gebieden vrijdag inlijven’

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Britse ministerie van Defensie denkt dat de Russische president Vladimir Poetin mogelijk vrijdag de toetreding van de bezette Oekraïense gebieden tot Rusland zal aankondigen.

Die dag spreekt hij in Moskou beide kamers van het parlement toe. Het Russische persbureau TASS hintte dit weekend ook al op komende vrijdag.

In de bezette delen van Donetsk en Loehansk in het oosten en Cherson en Zaporizja in het zuiden vinden tot en met dinsdag referenda plaats over de vraag of de regio’s zich bij Rusland moeten voegen. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van stemmen onder dwang van Russische militairen. Oekraïne en het Westen spreken van schijnreferenda.

Het Britse ministerie denkt dat Russische leiders “vrijwel zeker” hopen dat de aankondiging van de inlijving wordt gezien als rechtvaardiging van de oorlog in Oekraïne en patriottische steun voor de “speciale militaire operatie” zal versterken.

BEKIJK OOK
VN wil ruim 1,7 miljard euro om Venezolaanse migranten te helpen

De Britten schrijven op basis van inlichtingen dat dit streven zal worden ondermijnd door de recente tegenslagen voor Rusland in Oekraïne en de gedeeltelijke mobilisatie.

Defensie-experts vrezen voor een escalatie van de oorlog zodra de bezette gebieden als ‘Russisch’ gelden en aangevallen worden door Oekraïense troepen. Moskou zou dat aan kunnen grijpen als een aanval op het eigen grondgebied om vervolgens zware wapens en middelen in te zetten, klinkt het.