Surinaamse studenten in buitenland onder druk gezet door ouders die studierichting bepalen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Veel Surinaamse studenten die in Nederland of andere buitenlandse landen studeren, ervaren druk vanuit hun thuisland om een specifieke studierichting te kiezen.

Dit blijkt uit berichten op een Facebookgroep voor Surinaamse studenten in het buitenland.

Door deze druk eindigen veel studenten in studierichtingen waarin ze eigenlijk geen interesse hebben. Ze studeren om te voldoen aan de verwachtingen, in plaats van hun passie te volgen.

Een treffend voorbeeld is dat van een 23-jarige jongeman die, gedreven door de wensen van zijn ouders, koos voor de medische richting.

“Ik voelde de verplichting om te voldoen aan de verwachtingen van mijn ouders, maar ik droomde eigenlijk van een totaal andere studie,” gaf hij aan.

Uit de reacties in de Facebookgroep blijkt dat zijn verhaal geen uitzondering is.

Veel Surinaamse studenten voelen zich onder druk gezet door hun ouders om voor uitdagende en prestigieuze studies zoals geneeskunde te kiezen.

Psychologen waarschuwen dat deze externe druk kan leiden tot ongelukkige studenten die worstelen met hun studiekeuzes.

Volgens hen is het essentieel om te beseffen dat niet iedereen de interesse of het vermogen heeft om zulke uitdagende studies te volgen.

Experts adviseren ouders om hun kinderen te steunen bij het vinden van hun eigen pad en hun unieke interesses en capaciteiten te erkennen en te waarderen.

OOK INTERESSANT
Waarschuwing voor Nederlandse mannen: wees alert bij online contact met vrouwen uit Suriname

Foto ter illustratie.