fbpx

Sinds augustus 2021 geen nieuwe malariagevallen in Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Voor het eerst sinds de beschrijving van Malaria in Suriname door Prof. Dr. Paul Flu in 1912 is de malaria transmissie in Suriname succesvol onderbroken.

Sinds augustus 2021 werden er geen nieuwe nationale cases van Malaria in ons land geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt deze fantastische mijlpaal voor Suriname vast te leggen door het jaar 2022 met nul malaria cases af te sluiten.

Het behaalde succes is echter onder voortdurende druk, omdat er elke maand malaria cases uit de regio Suriname binnenkomen. Elk van deze cases kan, wanneer het niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria outbreak in Suriname veroorzaken. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft daarom cruciaal in de bestrijding van malaria.

In dat kader bezochten Volksgezondheid Minister Amar Ramadhin en de Coordinator van het Malaria Programma, Dr. Hiwat, op donderdag 15 december 2022 de school van het dorp Kwamalasamutu waar een kinderboekje over Malaria, geschreven in de Trio taal, werd geïntroduceerd.

Kinderen in Suriname hebben geen ervaring met Malaria, maar moeten wel weten hoe zich te beschermen en transmissie te voorkomen. Immers is het risico van herintroductie continu aanwezig. Door de kinderen in hun eigen taal te onderwijzen, wordt de drempel tot het begrip van de informatie verlaagd. De kinderen kunnen op hun beurt de informatie naar huis brengen en ook de ouderen informeren.

BEKIJK OOK
Instituut voor Beeld en Geluid en Nationaal Archief Suriname bestendigen samenwerking

Kinderen en schoolhoofd waren enthousiast over het boekje dat spelenderwijs werd geïntroduceerd met ondersteuning van de Outreach Coördinator van het Malaria Programma, die ook auteur is van het boekje.

De interventies voor de preventie en bestrijding van Malaria in Suriname zijn zeer kostbaar. Zij worden mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van partners en donors.

Inmiddels is bekend geworden dat de belangrijkste donor voor Suriname, het Global Fund to fight AIDS, Tubercolusis and Malaria, een nieuwe allocatie van 3.4 miljoen Amerikaanse Dollars beschikbaar heeft voor de nationale malaria-bestrijding in Suriname.

De bedoeling is dat in dit kader een nieuw project wordt uitgeschreven dat naadloos aansluit op het huidige Malaria project wat eindigt in Maart 2024.

De gelegenheid werd door minister Ramadhin aangegrepen om samen met het team in gesprek te gaan met granman Jimmy Toeroemang over de gezondheidsbehoeften van de Trio Inheemsen.

Er werden verschillende punten door de granman naar voren gebracht. Afgesproken werd dat de minister deze punten met de stakeholders in Paramaribo zal bespreken.

Het volgend jaar zal hij tijdens een formeel bezoek aan het dorp meer informatie geven.