Nurmohamed onthult fotomuur gewezen OW-ministers

GFC NIEUWSREDACTIE- De minister van Openbare Werken Riad Nurmohamed heeft foto’s van zijn voorgangers onthuld op het hoofdkantoor aan de Jagernath Lachmonstraat.
Uniek daarbij was het feit dat gewezen minister Cyrill Ramkisor, die ruim dertig jaar actief was op dit ministerie als eregast, werd uitgenodigd om zijn ervaring te delen. Ramkisor heeft van 1986 tot 1987 leiding gegeven aan Openbare Werken.
Nurmohamed merkte op dat het ministerie vanaf 1948 bestaat. Echter heeft de bewindsman besloten om foto’s van de afgelopen vijftig jaar te onthullen.
De minister schrok zelf ook van de lange geschiedenis van OW. Uit documenten blijkt dat in 1855 er al initiatieven waren voor een soortgelijk departement. Het voortouw was genomen door gouverneur Charles Pierre. Er was toen een resolutie waarbij wettelijk was geregeld dat een ingenieur aan het hoofd was van het departement.
Verder blijkt uit de geschiedenis dat in 1912 het Bouwdepartement weer op de agenda was. Het ging onder meer om Bouwdepartement voor spoorwegen en vaartuigen.
Uiteindelijk werd op 31 mei 1912 het Departement Openbare Werken en Verkeer geïntroduceerd. In 1920 kregen we de opsplitsing van Openbare Werken apart en Verkeer en Water als een andere departement. In 1974 was het Ministerie van OW aan de Kleine Waterstraat gehuisvest. In 1982 verhuisde het naar het huidige adres.
Vanaf 1975 tot heden hebben ongeveer twintig ministers leiding gegeven aan het ministerie. Voor Nurmohamed is dit het bewijs dat iets niet goed is gegaan. De bewindsman houdt de politiek verantwoordelijk hiervoor.
“Meestal worden ministers door politieke partijen voorgedragen dus het is hun taak om geschoolde en goed geselecteerde ministers in te zetten en niet om populistische reden iemand te benoemen,” benadrukt Nurmohamed.
Hij spreekt de hoop uit dat in de komende 50 jaar niet nog eens twintig nieuwe ministers komen. De bewindsman roept politici ook op om in het vervolg ook vrouwen voor te dragen om leiding te geven aan OW. Dit is tot nu toe nog nooit het geval geweest.

Overige berichten