fbpx

Moorden in Colombia op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers bereiken nieuw hoogtepunt

GFC NIEUWSREDACTIE- Colombia zal het jaar afsluiten met ten minste 199 moorden op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers.

DAT IS het hoogste niveau dat is geregistreerd, als gevolg van aanvallen door illegale gewapende groepen in gebieden die verband houden met de drugshandel, zei de mensenrechtenombudsman van het land woensdag.

In de eerste elf maanden van het jaar werden 199 mensen vermoord, hoger dan het totale aantal sociale leiders en mensenrechtenverdedigers dat werd gedood in 2021 en 2020, toen respectievelijk 145 mensen en 182 mensen werden gedood, aldus de ombudsman.

“Het is een alarmerend en ongekend cijfer, het hoogste sinds 2016, toen we begonnen met het bijhouden van gegevens”, zei ombudsman Carlos Camargo.

BEKIJK OOK
China dringt aan op 'kalmte' over spionageballoncontroverse

“Er is een verband tussen de toename van het aantal moorden op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers met de toename van illegale gewassen in verschillende gebieden en operaties door illegale gewapende groepen die de territoriale controle over drugshandelroutes betwisten,” voegde Camargo eraan toe.

Dergelijke moorden zijn niet vertraagd sinds president Gustavo Petro – de eerste linkse leider van het land – in augustus de controle overnam.

Zo’n 66 leiders en mensenrechtenverdedigers zijn tot nu toe gedood tijdens Petro’s regering.