fbpx

Honduras verlengt noodtoestand met 45 dagen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Hondurese regering heeft de noodtoestand voor 45 dagen verlengd en deze uitgebreid naar andere delen van het land in een poging om criminele bendes te bestrijden te midden van veel geweld.

De noodtoestand, die sinds 6 december van kracht is in 165 gebieden van de twee grootste steden van Honduras, Tegucigalpa en San Pedro Sula, is uitgebreid tot 235 van de 298 gemeenten van het land, aldus de nationale politie.

De maatregel, onderdeel van het harde optreden van de linkse president Xiomara Castro tegen bendes zoals Mara Salvatrucha en Barrio 18, schort sommige grondwettelijke rechten op en stelt veiligheidstroepen in staat mensen vast te houden van wie zij denken dat ze banden hebben met of misdaden hebben gepleegd.

BEKIJK OOK
Agenten aangeklaagd voor moord in Memphis na overreden man

De inspanning komt te midden van klachten van bedrijfseigenaren, de transportsector en gewone Hondurezen dat afpersing door criminelen de afgelopen maanden is toegenomen.

Tijdens de eerste maand van de maatregelen werden 39 criminele bendes vernietigd en 652 mensen gearresteerd, terwijl 43 kilo cocaïne en duizenden grammen en stenen crack in beslag werden genomen, aldus de politie.

Mensenrechtenverdedigers hebben gezegd de maatregelen in de gaten te zullen houden.

Afpersingen genereren jaarlijkse winsten tot 737 miljoen dollar voor bendes, bijna 3% van het bruto binnenlands product van het land, volgens gegevens van Association for a More Just Society, een op veiligheid gerichte niet-gouvernementele organisatie.