Heel weinig tot helemaal geen water uit kraan Inheemse dorpen Marowijne

GFC NIEUWSREDACTIE- Marijkedorp, Pierrekondre, Tapuku en Erowarte, enkele Inheemse dorpen in Suriname, kampen al geruime tijd met een drinkwaterprobleem.

Er komt gedurende de dag weinig of geen water uit de kraan.

Nu Suriname zich bevindt in de grote droge tijd wordt het probleem groter. “We moeten verre afstanden afleggen om water te halen bij de weinige putten die we nog in het dorp hebben en als water uit de kraan komt, heeft het vuil”, zegt Frans Pierre, dorpshoofd van Tapuku.

Hij zegt dat hij het probleem al enkele keren heeft aangekaart bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Kort na elke klacht kwam er weer genoeg water uit de kraan, maar na een poosje keerde het probleem terug.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw die hartstilstand kreeg is ervan overtuigd: wij zijn geesten die even op aarde komen in menselijk lichaam

“Het weinige water wordt gebruikt om te drinken en er zijn mensen die bij de rivier moeten baden”, zegt Pierre.

Louis Biswane, hoofdbasya van Pierrekondre, bevestigt dat het dorp al geruime tijd te maken heeft met hetzelfde probleem. “We pinaren van water en er komt geen oplossing”, zegt Biswane.

Tijdens regentijd kunnen de mensen nog water opslaan, maar in de droge tijd zijn ze afhankelijk van het water uit de kraan. “Ik weet dat Albina wel volop water heeft, maar hier is de druk heel laag”, zegt Biswane.

Jona Gunther, dorpshoofd van Erowarte, geeft aan dat de dorpelingen het probleem zat zijn. Hij vertelt dat de overheid enige jaren terug bij boringen een waterbron heeft aangetroffen in dit dorp.

Op basis hiervan heeft Erowarte toen een drinkwaterproject geschreven in samenwerking met de Nederlandse Ambassade. De bron kan Marijkedorp, Pierrekondre, Tapuku en Erowarte voorzien van water.

Het projectvoorstel is toen onder de aandacht gebracht van de overheid, maar is tot heden niet uitgevoerd. “We willen niet afhankelijk zijn van waterbronnen van Albina”, zegt Gunther.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man wordt schreeuwend wakker in mortuarium nadat artsen hem dood verklaarden

Dorpshoofd Grace Watamaleo van Marijkedorp heeft woensdagmorgen het probleem aangekaart bij Cerisso Lolo, regiochef van de SMW in Albina. “We hadden geen water om kleren te wassen”, zegt ze. Ze heeft kort daarna gemerkt dat er weer voldoende water uit de kraan stroomt.

Lolo zegt dat een stroomuitval te Albina zijn impact had op de distributie van het water. De lage waterdruk in de dorpen is hem bekend. Er wordt daarom nu met man en macht gewerkt om een bron nog deze maand weer in werking te krijgen.

Door waterwateroverlast, is deze bron al enkele maanden niet meer in gebruik. “We zijn met een graafmachine bezig om de weg naar de bron toegankelijk te maken”, zegt Lolo.

Het waterstation te Albina beschikt over zes waterbronnen. “Deze zijn niet diep en die kunnen de huishoudens niet optimaal voorzien van water. Er moeten meer waterbronnen aangeboord worden, maar dat besluit, moet de leiding van de SWM nemen”, aldus Lolo

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER