‘Elite’ Surinamers die in eigen land luxe leven gaan in Nederland juist af op prijsaanbiedingen

OPINIE- Surinamers woonachtig in hun eigen land die zichzelf in de categorie ‘elitair’ plaatsen, lijken na aankomst in Nederland totaal van mentaliteit te veranderen.

In hun thuisland manifesteren zij zich volgens velen als de elite van de samenleving. Maar zodra ze voet zetten op Europese bodem lijken ze te worden net als ieder ander persoon en nemen genoegen met minder luxe.

Recentelijk las ik een bericht op GFC van een 39-jarige dame, die zichzelf te goed voelt om te wandelen in de buurt van de Centrale Markt in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Volgens haar zou het begeven in dat gebied haar status ernstig verlagen.

Het is algemeen bekend dat welgestelde Surinamers liever niet naar bepaalde plekken gaan. Zich associëren met personen buiten hun beperkte kring is meestal ook geen favoriete bezigheid van hen.

Maar al hun pretenties lijken te verdwijnen wanneer ze op Schiphol landen. Tijdens het afrekenen bij de supermarktkassa wordt opeens gebruik gemaakt van de bekende ‘bonuskaart’, en gaan ze af op prijsaanbiedingen in winkels.

Deze verschuiving belicht de tegenstrijdigheid van sociale status – een constructie die, afhankelijk van de context, flexibel blijkt te zijn.

Laten we elkaar dus niet beoordelen op basis van status, maar op karakter en acties.

OOK INTERESSANT
Is Jogi een loverboy geworden die aan grooming doet?

Foto: Wikimedia

J. Huizinga

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud