fbpx

Chinese minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt de VS om de ‘rode lijn’ niet te overschrijden

GFC NIEUWSREDACTIE- De Verenigde Staten moeten stoppen met hun “oude routine van eenzijdig pesten”, heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in een telefoongesprek tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd.

Wang beschuldigde de VS er vrijdag van de ontwikkeling van China te proberen te onderdrukken. Washington moet aandacht besteden aan de legitieme zorgen van Beijing, zei hij, en waarschuwde de VS tegen het proberen de rode lijnen van China uit te dagen met behulp van “salami slicing” -tactieken.

Hij verwees naar de praktijk van het gebruik van een reeks kleine acties om een veel groter resultaat te bereiken dat moeilijk te bereiken zou zijn met een enkele grote actie.

De opmerkingen van Wang onderstreepten de diepe spanningen die de betrekkingen tussen ‘s werelds twee grootste economieën kenmerken, zelfs toen hun leiders de afgelopen weken opnieuw probeerden deel te nemen aan diplomatie.

BEKIJK OOK
Brazilië roept noodsituatie volksgezondheid uit voor zieke bevolking in Amazone-gebied

De Chinese president Xi Jinping ontmoette de Amerikaanse president Joe Biden vorige maand op de G20-top op Bali, waar ze een aantal hete hangijzers bespraken, waaronder Taiwan. Het was hun eerste persoonlijke gesprek sinds 2017.

China beschouwt Taiwan als zijn eigen grondgebied en gelooft dat de VS langzaam zijn kernbelangen afbrokkelt en zijn bottom line uitdaagt, terwijl ze voorzichtig zijn om een enkele drastische actie te vermijden die China een duidelijke reden zou kunnen geven om met volle kracht te reageren.