fbpx

China vliegt met 71 vliegtuigen in de buurt van Taiwan, grootste inval sinds Pelosi-reis

GFC NIEUWSREDACTIE- Taiwan zei maandag dat ten minste 71 Chinese vliegtuigen en zeven marineschepen werden gedetecteerd rond het zelfbesturende eiland, wat de grootste inval van Beijing markeert sinds het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

Van die vliegtuigen werden er 47 gedetecteerd die de mediale lijn van de Straat van Taiwan overstaken naar het luchtruim van het eiland dat door China wordt geclaimd, zei het Taiwanese ministerie van Defensie in een verklaring.

President Tsai Ing-wen van Taiwan zal dinsdagochtend een nationale veiligheidsvergadering op hoog niveau bijeenroepen voor gesprekken over het versterken van het civiele beschermingssysteem van het eiland.

Tijdens een militaire ceremonie op maandag benadrukte Tsai dat de uitbreiding van het autoritarisme de internationale orde en de regionale vrede en stabiliteit voortdurend heeft aangetast.

BEKIJK OOK
Zeven Chinese veldarbeiders doodgeschoten in VS - minder dan 48 uur na de schietpartij op Chinees nieuwjaar

Een Chinese hoge militaire functionaris zei dat Beijing “geprovoceerd” was om de stappen te zetten.

De spanningen tussen Taiwan en Peking escaleerden nadat Pelosi het eiland op 2 augustus bezocht, wat leidde tot militaire oefeningen door China, waaronder wat Taiwan beweerde dat een “mogelijke gesimuleerde aanval” was.

Het Pentagon zei in een rapport dat vorige maand werd vrijgegeven dat een poging van China om de controle over Taiwan over te nemen moeilijk zou blijken voor de Chinese president Xi Jinping.

Het vasteland van China en het eiland Taiwan werden beide geregeerd door de Republiek China voordat de ROC de Chinese Burgeroorlog verloor van de Chinese Communistische Partij, die in oktober 1949 de nieuwe regering van de Volksrepubliek China oprichtte.