fbpx

Wereldleiders veroordelen Poetins oorlog

GFC NIEUWSREDACTIE- De VS en andere wereldleiders hebben woensdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin de oorlog van Rusland in Oekraïne wordt veroordeeld en de dreiging van het gebruik van kernwapens aan de kaak wordt gesteld, een intimidatietactiek die gemeengoed is geworden voor de Russische president Vladimir Poetin sinds hij negen maanden geleden zijn invasie lanceerde.

“Het gebruik of de dreiging van het gebruik van kernwapens is ontoelaatbaar”, luidde de verklaring, samengesteld door ‘s werelds 20 grootste economieën. “De vreedzame oplossing van conflicten, inspanningen om crises aan te pakken, evenals diplomatie en dialoog, zijn van vitaal belang. Het tijdperk van vandaag mag niet van oorlog zijn.”

Het 17 pagina’s tellende document markeert een overwinning voor de Biden-regering en wereldwijde bondgenoten, die de top van dit jaar in Bali, Indonesië, wilden afsluiten met een verklaring waarin Rusland werd gecensureerd voor zijn niet-uitgelokte militaire campagne in Oekraïne.

BEKIJK OOK
Vier studenten gedood in Amerikaanse staat Idaho

In de afgelopen weken heeft het Biden-team een discrete, veelzijdige poging gelanceerd om Moskou onder druk te zetten om de steeds roekelozer wordende blunder terug te draaien die de angst heeft aangewakkerd dat de wereld de rand van een nucleaire oorlog naderde.

Door middel van een reeks een-op-een gesprekken en back-kanalen tussen Amerikaanse en Russische topfunctionarissen, gecombineerd met diplomatiek manoeuvreren met leiders van andere landen, heeft de regering gewerkt om Poetin en zijn regering te laten stoppen met het dreigen met het gebruik van kernwapens op het slagveld in Oekraïne, waar Moskou dit najaar met toenemende verliezen is geconfronteerd.