fbpx

Wereld ‘één misverstand verwijderd van kernoorlog’

GFC NIEUWSREDACTIE- De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft gewaarschuwd dat slechts één misverstand kan leiden tot nucleaire vernietiging.

De opeenstapeling van conflicten en crises maken het risico op een kernoorlog zeer groot. “De mensheid is van vandaag de dag slechts een misverstand, een misrekening, verwijderd van totale nucleaire vernietiging.”

De wereld verkeert in een “periode van nucleair gevaar die ongekend is sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog”. Hij verwees naar de oorlog in Oekraïne, de spanningen rond Noord-Korea en in het Midden-Oosten, conflicten met “een nucleaire ondertoon” die bedoeld of onbedoeld kunnen escaleren.

BEKIJK OOK
Orkaan Orlene komt aan land in West-Mexico

Hij hamerde op het belang van het 50 jaar oude non-profileratie verdrag, ondertekend door 191 landen, om het wereldwijde gevaar van kernwapens tegen te gaan.

Guterres gaf een speech bij de opening van een belangrijke VN-conferentie over het verdrag in New York en verklaarde dat het verdrag aangescherpt moet worden.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben er ondertussen bij Rusland op aangedrongen “zijn gevaarlijke nucleaire retoriek en gedrag” te stoppen.