Waterleidingnet Commewijne moet worden vervangen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het verouderde waterleidingnet in Commewijne (Suriname) moet worden vervangen.

Dit is duidelijk geworden, sinds er door de verhoogde druk lekkages ontstaan in het leidingnet van het district.

Deze moeten worden opgeheven door het opensnijden van de leidingen, legt Wendell Purperhart, diensthoofd Vestiging Commewijne van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, uit.

Hierdoor komt er volgens hem vuil terecht in de leidingen. Dit verklaart het bruin water dat uit de kraan komt. Het water wordt weliswaar eerst getest alvorens die wordt gepompt in de leidingen, legt Purperhart verder uit.

Op 10 december 2021 is het waterstation te La Liberté in het district officieel in gebruik genomen. De opening vond plaats door president Chandrikapersad Santokhi.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, die ook bij de opening aanwezig was, gaf aan dat bij maximale inzet ruim 12,5 miljoen liter water per dag wordt gezuiverd. Nu al wordt het waterproductiecentrum gezien als de grootste en modernste in het land.

Echter is er geen rekening gehouden met de verouderde waterleidingen. Deze dateren volgens Purperhart uit de jaren zeventig. Door de verhoogde druk in het gebied ontstaan lekkages in het net en komt er vuil water uit de kraan van de bewoners, verduidelijkt het diensthoofd.

Aangezien leidingen pas worden gerepareerd als het lek wordt opgemerkt, zal het volgens hem nog even duren alvorens alle lekkages in de verouderde leidingen zijn gerepareerd.