fbpx

Voormalige Afghaanse president zegt dat paleiskok 100.000 dollar kreeg om hem te vergiftigen

GFC NIEUWSREDACTIE- Aan de vooravond van de verjaardag van de overname van Kabul door de Taliban, verdedigde de voormalige president van Afghanistan zijn beslissing om te vluchten, omdat hij de vernedering van overgave aan de opstandelingen wilde vermijden.

Hij beweerden ook dat een van de koks in het paleis 100.000 dollar had gekregen om hem te vergiftigen en dat hij het gevoel had dat zijn directe omgeving niet langer veilig was.

“De reden dat ik vertrok was omdat ik de Taliban en hun aanhangers niet het genoegen wilde geven om nogmaals een Afghaanse president te vernederen en hem te laten tekenen voor de legitimiteit van de regering”, zei hij. “Ik ben nooit bang geweest.”

BEKIJK OOK
Brazilië staat voor cruciale beslissing: meer Bolsonaro of terug naar Lula?

Critici zeggen dat Ghani’s plotselinge en geheime vertrek op 15 augustus 2021 de stad stuurloos achterliet toen de Amerikaanse en NAVO-troepen zich in de laatste fase van hun chaotische terugtrekking uit het land na 20 jaar bevonden.

Ghani ontkende ook hardnekkige beschuldigingen dat hij tientallen miljoenen dollars in contanten meenam toen hij en andere functionarissen in helikopters vluchtten.

In een rapport dat vorige week werd uitgegeven, zei een waakhond van het Congres dat het onwaarschijnlijk is dat Ghani en zijn senior adviseurs zoveel geld op de ontsnappingshelikopters hebben vervoerd.

Foto: AP