fbpx

Suriname is een failed state! Nederlandse minister Blok had groot gelijk

INGEZONDEN- Toen de Nederlandse minister Stef Blok een paar jaar geleden de uitspraak deed over Suriname, hij noemde Suriname een failed state, viel een ieder over hem heen.

De zaak liep toen zo hoog op, dat er een rel ontstond en de bewindsman diep door het stof moest gaan. Maar de grote vraag is, heeft minister Blok dan niet eerlijk de waarheid verteld?

U mag er van uit gaan dat een heleboel mensen het eens zijn met deze uitspraak, maar dat niet durven toe te geven.

De heer Blok heeft toen de spijker op zijn kop geslagen. Hij heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Moest dat ons toen niet aan het denken zetten? Velen kozen ervoor om liever de kop in het zand te steken!

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Surinamers uit Nederland kunnen ons land wel tot ontwikkeling brengen

In plaats van de goede man te danken voor zijn oprechte constatering, werd hij neergesabeld door hypocrieten in zowel Nederland als Suriname.

De realiteit is dat het “project Republiek Suriname” alleen maar mislukkingen kent.

Voor de staatsgreep in 1980, na de onafhankelijkheid, ging het al bergafwaarts en werden wij geconfronteerd met grote mislukkingen.

Denk aan de miljarden Nederlandse guldens ontwikkelingsgelden die verdampt zijn met het onnodige West- Suriname project. Men wilde daar een nieuwe stad bouwen, terwijl Paramaribo dringend een opknapbeurt nodig had.

Het West – Suriname project werd een groot fiasco dat veel geld heeft opgeslokt!

Over de revolutieperiode kunnen wij kort en krachtig zijn: een totale mislukking. Dood en verderf waren aan de orde van de dag: bedreigingen, een avondklok, rechteloosheid, armoede en een binnenlandse oorlog met veel onschuldige slachtoffers.

De periode daarna van president J. Wijdensbosch werd gekenmerkt door corruptie, hyperinflatie, hoge criminaliteitscijfers en malaise.

OOK INTERESSANT
Tweede groep militaire tuchtrechters afgeleverd

Het enige lichtpuntje is de periode Ronald Venetiaan die met de weinige middelen, maar veel deskundigheid en vooral met eerlijke intenties, nog probeerde te redden wat er te redden viel.

Anno 2021 ziet de situatie in Suriname er beroerd uit. Na een tien jaar durende NDP- periode zijn wij weer terug bij af. De redelijke stabiliteit die Venetiaan tot stand had gebracht is volledig geruïneerd. Het was een NDP- decennium vol mislukkingen!

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Waarom ik als Nederlander nooit in Suriname zou willen wonen

De regering Santokhi heeft een land overgenomen dat volledig is kaalgeplukt en moet vanaf het begin de boel weer opbouwen. Ik twijfel niet aan de intenties en capaciteiten van de president.

Maar hij heeft echter een ministersteam dat niet op alle plekken even sterk is. Er zitten veel zwakke plekken in zijn team. Ook de topambtenaren die het echte werk zouden moeten doen ontberen de nodige capaciteiten.

Santokhi en het erg beperkt aantal deskundigen om hen heen kunnen deze zware klus moeilijk of niet alleen klaren. En met een volk dat overwegend zeer laag geschoold is, niet open staat om zich verder te ontwikkelen, een ernstig gebrek heeft aan discipline en de juiste arbeidsmentaliteit, kunnen wij het hier in Suriname helemaal vergeten!

Het ziet er daarom somber uit voor Suriname!

Minister Blok heeft toen groot gelijk gehad. De Republiek Suriname kent tot nu toe overwegend mislukkingen: wij zijn een failed State!

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]