Surinaamse piloten zijn beter dan Nederlandse omdat ze zichzelf meer moeten bewijzen

slm surinam airways airbus 340 pz tcp

OPINIE- Surinaamse piloten presteren vaak beter dan hun Nederlandse collega’s. Deze bewering is niet gebaseerd op nationalisme of vooroordelen, maar op de harde realiteit van het bewijs.

Ik lees vaak op sociale media stellingen als zouden KLM-piloten, of andere Nederlandse, van een hoger niveau zijn dan hun vakgenoten in Zuid-Amerika.

Maar weten deze mensen wel dat Surinaamse piloten worden onderworpen aan hogere verwachtingen?

Bij het behalen van hun vliegbrevetten in Amerika lopen ze al tegen het eerste probleem aan; in de VS weten ze vaak niet eens van het bestaan van Suriname af. Het vechten tegen vooroordelen begint al sinds dag één.

Indien ze ervoor kiezen om hun Europese papieren te behalen, strijden zij ook al vanaf het beginpunt tegen stereotypen.

Dit is totaal niet het geval bij van oorsprong Nederlandse aspirant-piloten, zegt mijn logisch denkend brein. Dat zij in bepaalde situaties het voordeel van de twijfel krijgen zal niet onwaarschijnlijk zijn.

OOK INTERESSANT
Komende generaties in gevaar door verdere verloedering in het Surinaamse onderwijs

Dit alles leidt tot een situatie waarin Surinaamse piloten in spé worden gedwongen op een hoger niveau te presteren om te kunnen concurreren in een vaak bevooroordeelde omgeving.

Het resultaat? Surinaamse piloten zijn vaak beter voorbereid, gedisciplineerder en meer afgestemd op de nuances van hun vak.

Conclusie: Stop met het neerhalen van Surinaamse vliegers. Het is een betrouwbare keuze om op hen te vertrouwen.

J. Huizinga

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud