Slow Down! Save Lives!

INGEZONDEN– Het aantal verkeersongevallen in suriname geeft al jaren reden tot zorg.

Het aantal aanrijdingen neemt de afgelopen jaren schrikbarend toe. Het gaat daarbij niet alleen om dodelijke aanrijdingen, maar ook verkeersongevallen waarbij slachtoffers blijvend letsel oplopen, of waar de materiële schade heel groot is.

Rijden onder invloed van alcohol en te hard rijden zijn de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. Daarom heeft het Korps Suriname Verkeervrijwilligers (KSV) zaterdag tijdens een actie in Paramaribo aandacht gevraagd voor de snelheid in het verkeer.

Enkele vrijwilligers aangesloten bij KSV met nog wat aanhang stonden een uur gewapend met borden aan de Henck Arronstraat. De toegestane snelheid van 50km/uur werd getoond alsook ‘Slow down’ en ‘Save lives’.

Behalve afleiding in het verkeer en geen voorrang verlenen, blijft te hard rijden niet alleen de grootste zorg, maar ook de grootste oorzaak. De meeste aanrijdingen binnen de bebouwde kom worden door snelheidsovertredingen veroorzaakt.

OOK INTERESSANT
Lichte stijging in hiv/aids-besmettingen in Suriname

Binnen de bebouwde kom geldt een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Binnen de meeste woonwijken is dat nog lager: 30 kilometer per uur. Desondanks rijden veel verkeersdeelnemers te hard. Terwijl er veel onverwachtse ‘gevaren’ zijn binnen de bebouwde kom.

Er kan uit het niets een kind de weg op rennen. Of een fietser kan opeens afslaan zonder richting aan te geven. Dat wil niet zeggen dat de fietser dan geen verkeersfout begaat. Maar een automobilist moet hier wel op kunnen anticiperen. Als u te hard rijdt, is dat vrijwel onmogelijk.

Omdat u dan een langere remweg heeft. Bovendien is de impact van een botsing veel groter als u harder rijdt.
De kans dat een voetganger een botsing van:
• 30 kilometer per uur overleefd is 95%
• 50 kilometer per uur overleefd is 60%
• 80 kilometer per uur overleefd is 5%

OOK INTERESSANT
Suriname's toekomst onder president Brunswijk belooft welzijnsboost

De overlevingskans daalt rap naarmate de snelheid vordert. Door minder hard te rijden of door zich gewoon te houden aan de toegestane snelheden kunnen wij heel veel ellende voorkomen. Stel dat de snelheid met 1 kilometer per uur zou verminderen van 49 naar 50. Dan is de verwachting dat er 5,9% minder verkeersdoden vallen en 4% minder ernstig verkeersgewonden. Aldus Veilig Verkeer Nederland.

Hoe kunt u hard rijden zelf voorkomen?
• Ga op tijd van huis
• Spreek uw buurtbewoners aan op te hard rijden
• Geef het goede voorbeeld.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Verkeersduivels brengen eigen leven en dat van anderen onnodig in gevaar