fbpx

Regeringsdelegatie nieuwsjaarsdag naar inauguratie president Lula da Silva

GFC NIEUWSREDACTIE- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi van Suriname zal op Nieuwjaarsdag afreizen naar Brazilië.

De delegatie zal in het zuiderbuurland de inauguratie van de verkozen president Luiz Inácio Lula da Silva bijwonen.

Minister Albert Ramdhin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) noemt dit bezoek belangrijk, omdat Brazilië een van de grootste economieën ter wereld is, en eveneens van strategisch en eminent belang.

De BIBIS-minister noemt de bilaterale samenwerking goed. “En de politieke relatie herleeft,” zegt de bewindsman. “Wij werken nauw samen met Brazilië wanneer het gaat om ontwikkeling in Zuid- en Latijns-Amerika.”

Naast een eerste contactmoment met het nieuwe staatshoofd, zal president Santokhi ook informeel gesprekken voeren met andere aanwezige regeringsleiders en staatshoofden. Er worden regeringsleiders uit alle continenten verwacht.

Ramdhin zal ook van de gelegenheid gebruik maken om gesprekken te voeren met de nieuwe Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken. De Surinaamse bewindsman zal onder meer internationale en regionale ontwikkelingen c.q. problemen bespreken met zijn gesprekspartner.

BEKIJK OOK
Shafier B. niet de veroorzaker van dodelijke aanrijding met worstman

Ook de bilaterale relatie, die volgens Ramdhin er goed uitziet, zal aan de orde komen. “We willen het uitbreiden. Zeker als het aankomt op het zaken doen met Brazilië op het gebied van olie en gas.”

De minister zegt dat er in de afgelopen twee jaar gesprekken zijn gevoerd met Braziliaanse regeringsfunctionarissen. Dit in het kader van de strategische samenwerking tussen Suriname, Guyana en Brazilië.

“Het is de intentie van president Santokhi om zijn Braziliaanse ambtgenoot uit te nodigen om zo spoedig mogelijk een bezoek aan Suriname te brengen.

Te zijner tijd zal Santokhi ook een formeel bezoek aan Brazilië afleggen om te praten over uitbreiding van de relatie tussen beide landen.”