Raadslieden Kromosoeto: “Hij heeft geen eerlijke kans gehad van het OM”

GFC NIEUWSREDACTIE- “Mijn naam is geschaad en ik zal die ook weer herstellen”. Dit zei ex-directeur Ginmardo Kromosoeto van de Surinaamse Post Spaarbank, vrijdag in zijn laatste woord.

Afgelopen vrijdag is zijn verdediging in de gelegenheid gesteld om in te gaan op de strafeis van het Openbaar Ministerie. De raadslieden Benito Pick en Richard Tjon A Joe hebben hun pleidooi gehouden.

Kromosoeto wordt door het OM verdacht van deelname aan een criminele organisatie, het overtreden van de anticorruptiewet en verduistering.

In hun dupliek gaven de advocaten aan het niet eens te zijn met de aangehaalde punten van het OM. Zo vinden zij dat de anticorruptie commissie niet werkt, waardoor de werking van de wet in deze wordt gemist.

De verdediging is het er ook niet mee eens dat Kromosoeto wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Tjon a Joe heeft het gevoel dat het OM zich heeft gericht op de publieke opinie. Hierdoor zijn er zaken aangehaald, die volgens de raadsman, inhoudelijk niet kloppen. Volgens hem kan er bijvoorbeeld geen sprake zijn van transacties met blanco cheques.

Vrijdag zijn ook de strafzaken tegen Robert-Gray van Trikt, de ex-governor van de Centrale Bank van Suriname en consultant Ashween Angnoe, voorgegaan.

Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen van Trikt, met aftrek van de periode in voorarrest. De verdediging kan zich echter niet terugvinden in deze eis.

Kromosoeto heeft ook in zijn laatste woord vastgehouden aan zijn onschuld. Het vonnis zal op woensdag 22 december worden uitgesproken.

De zaak van van Trikt gaat op 9 november voor.