Piramidespelen dreigen Surinaamse dromen te verwoesten, regering moet direct ingrijpen

Huilen

OPINIE- Suriname wordt sinds kort wederom geconfronteerd met piramidespelen.

De initiatiefnemers richten zich veelal op mensen in onderontwikkelde landen zoals de onze, die hopen op een betere toekomst. Deze onbetrouwbare beleggingen beloven grote winsten, maar in werkelijkheid betaalt het geld van nieuwe beleggers de oude.

Eerst lijkt alles goed: vroege beleggers krijgen winst, waardoor anderen denken dat het veilig is om ook te investeren.

Maar, deze methoden kunnen niet blijven bestaan. Zodra er geen nieuwe beleggers meer zijn, stort alles in. De laatste beleggers, vaak de armsten, verliezen alles.

Ondanks de bekende schadelijke effecten, blijven piramideschema’s bestaan. Mensen die het meest te verliezen hebben, worden het zwaarst getroffen. In hun zoektocht naar financiële stabiliteit, vallen ze voor valse beloften.

Het bestrijden van deze praktijken vraagt om stevige actie. De Surinaamse overheid moet op de meest korte termijn ingrijpen en het publiek moet beter worden voorgelicht.

Daarnaast moeten we de problemen aanpakken die mensen kwetsbaar maken voor deze fraude, zoals armoede en gebrek aan onderwijs.

Piramidesystemen  zijn een wrede illusie. Ze lijken aantrekkelijk, maar de realiteit is vaak een pijnlijke financiële klap. Het is belangrijk dat we deze praktijken stoppen en de kwetsbaarsten beschermen.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud

OOK INTERESSANT
Huurprijzen in Suriname bereiken alarmerende hoogten in US dollars en euro, terwijl de bevolking nauwelijks valuta verdient