fbpx

Oriëntatiemissies naar Zuid- Suriname: behoefte stroom, water en telecommunicatie in kaart gebracht

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) van Suriname zal het progamma “Support to the assessment of ten community mini- grids to improve access to energy, water, and telecommunications needs in South Suriname” ten uitvoer brengen.

Het programma dat gefinancierd is door de Inter-American Development Bank (IDB) en de Surinaamse Overheid, moet erin resulteren dat het zuiden van Suriname van 1×24 uur stroom, water en telecommunicatie wordt voorzien.

Volgens Valerie Lalji, onderdirecteur Energie NH, tevens trekker van het project, wordt er interdepartementaal samengewerkt. Zo zijn het ministerie van ROS en TCT belangrijke partners in het geheel. Ook de SWM en de EBS hebben een voorname rol te vervullen.

De missie bestond uit directieleden en functionarissen van het ministerie van NH, waaronder de afdelingen Voorlichting, Community Engagement and Development (CE&D), het ministerie van TCT, vertegenwoordigers van de IDB, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), alsook IDB-consultant TTA.

BEKIJK OOK
29-jarige verdachte aangehouden met drugs is artiest Benaja

Tijdens de vier weken durende periode van oriëntatie in de maand november zijn de inheemse dorpen Kwamalasamutu, Sipaliwini savanne, Alalapadu en Apetina aangedaan. In deze periode is data verzameld over de behoefte van de gemeenschap aan water, stoom en telecommunicatie.

Verder zijn in verband met de uitwisseling van informatie, krutu’s gehouden. Met het ook op efficiëntie en effectiviteit zullen uit de verzamelde data specifieke methodieken worden aangedragen met betrekking tot de nutsvoorzieningen. Deze zullen adequaat met de gemeenschap worden besproken.

De overige missies, waaronder de oriëntatiebezoeken aan de dorpen Tepu, Amotopo, Coeroeni, Palumeu, Kawemhakan en Koemakapan zullen in het voorjaar van 2023 worden uitgevoerd.