fbpx

Ontevredenheid in Suriname over geplande slavernij-excuses Nederland

GFC NIEUWSREDACTIE- Diverse organisaties in Suriname zijn er niet over te spreken dat het Nederlands van plan is om op 19 december excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) vindt dat Nederland te haastig te werk gaat. Men snapt niet dat is gekozen voor Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte IV, om naar Paramaribo af te reizen.

“Dit is een eenzijdige Nederlandse actie met een groot risico op mislukking”, zegt Armand Zunder, voorzitter van de NRCS, in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Het risico is volgens hem dat de nazaten van de inheemsen en tot slaaf gemaakten de excuses weer niet zullen accepteren. “Wij keuren dit absoluut niet goed. Dit is voorbarig. Ik weet niet wat voor haast deze Nederlanders plotseling hebben”, zegt Zunder.

Gisteren werd bekend dat het kabinet op maandag 19 december excuses zal uitspreken voor het slavernijverleden. Daarvoor reizen zeven bewindslieden naar Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. Zij zullen daar toespraken houden waarin ze namens de Staat der Nederlanden spijt zullen betuigen. Minister Weerwind zal afreizen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Premier Rutte doet de spijtbetuiging in Nederland.

BEKIJK OOK
Verdachten aangehouden voor mislukte aanslag op gerechtsgebouw

Het bezoek van Weerwind aan Suriname was volgens Nu.nl afgelopen zomer al gepland en wordt nu verlengd vanwege de excuses die hij zal maken. Het voornaamste doel van het werkbezoek was oorspronkelijk om kennis over het justitiesysteem te delen.

Ook Johan Roozer, voorzitter van het Surinaamse Nationaal Comit√© Herdenking Slavernijverleden, is kritisch in gesprek met de nieuwssite. “De aanpak van de Nederlandse regering is een punt van zorg. De gemoederen lopen hier hoog op.”

De NRCS wil dat Nederland pas excuses aanbiedt op 1 juli 2023, als het precies 150 jaar geleden is dat de tot slaaf gemaakte mensen in Suriname vrij werden. Verder zou de Surinaamse bevolking het een gemis kunnen vinden als de excuses niet komen van de koning of de premier, zei voorzitter Vincent Soekra van de Nederlandse Vereniging Ons Suriname gisteren tegen Nu.nl.