Oekraïense president Zelensky presenteert plan om oorlog tegen Rusland te beëindigen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Oekraïense president Volodymyr Zelensky onthulde woensdag een plan om de bijna zeven maanden durende oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders op de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Het vijfpuntenplan drong er bij de wereldmachten op aan om Rusland te straffen en de militaire hulp aan Kiev te verhogen in een poging om moskouse troepen uit Oekraïne te dwingen, die Rusland op 24 februari binnenviel.

OOK INTERESSANT
Wegomlegging omgeving Zorg en Hoop en Flora project in verband met vooroefening 'erewacht' jaarrede president

“Rusland wil oorlog, dat is waar, maar Rusland zal niet in staat zijn om de loop van de geschiedenis te stoppen”, zei Zelensky.

De opmerkingen waren een impliciete berisping van niet-westerse en ontwikkelingslanden die Oekraïne en Rusland opriepen om onmiddellijk een onderhandeld einde aan het conflict te maken.

“Rusland zal gedwongen worden om deze oorlog te beëindigen, de oorlog die het is begonnen”, zei Zelensky. “Ik sluit uit dat de schikking op een andere basis kan gebeuren.”

OOK INTERESSANT
Heel opmerkelijk dat president Santokhi oproept tot actie voor Haïti, terwijl Suriname kampt met binnenlandse uitdagingen

Zelensky berispte de zeven landen die tegen zijn verzoek stemden en zei dat ze “bang waren voor een video-adres”.

Als onderdeel van zijn plan zei Zelensky dat er een speciaal tribunaal moet worden gevormd om Rusland te straffen. Hij zei ook dat het Kremlin het vetorecht moet verliezen dat het heeft als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

Zelensky zei dat de hele internationale gemeenschap vrede wil, behalve Rusland.

Foto: Angela Weiss/AFP/Getty Images