Nieuwe hoop in de strijd tegen overgewicht en diabetes door Japanse ontdekking van darmbacteriën

Dik obesitas

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onderzoekers van het RIKEN Center for Integrative Medical Sciences in Japan, onder leiding van Hiroshi Ohno, hebben een darmbacterie geïdentificeerd die kan helpen bij het verbeteren van insulineresistentie.

Dit zou een stap kunnen zijn in het voorkomen van obesitas en type 2 diabetes. De studie, gepubliceerd in Nature, combineerde analyses van menselijke fecale microbiomen en experimenten op obese muizen.

Insuline, afgegeven door de alvleesklier, reguleert de bloedsuikerspiegel. Insulineresistentie verhindert deze regulatie, wat kan leiden tot obesitas en diabetes.

Uit de studie bleek dat hogere insulineresistentie geassocieerd was met meer enkelvoudige koolhydraten in de ontlasting.

Mensen met een hoge insulineresistentie hadden ook meer bacteriën uit de orde Lachnospiraceae in hun darmen, terwijl lagere niveaus van insulineresistentie waren gekoppeld aan meer Bacteroidales-type bacteriën.

Ohno stelt dat deze bacteriën een biomarker kunnen zijn voor pre-diabetes en dat probiotica met Alistipes indistinctus mogelijk kunnen helpen. Hij benadrukt echter dat verdere klinische tests nodig zijn.

OOK INTERESSANT
Critici in Suriname woedend om plan 10% BTW betalen bij geldopname ATM