fbpx

Mexicaanse journalist aangevallen op eerste dag 2023, 2022 dodelijkste jaar voor journalisten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een Mexicaanse journalist werd op nieuwjaarsdag in Mexico aangevallen en zette een trend van 2022 voort die resulteerde in het dodelijkste jaar voor journalisten in het land in decennia.

De mediasite La Nota Prensa De Sonora zei dat de directeur, Omar Castro, werd aangevallen maar ongedeerd op een straat in de stad Ciudad Obregon.

Castro was op reis met zijn dochter en een neef toen er kogels werden afgevuurd op zijn auto. Op de SUV stond een La Nota Prensa De Sonora-bord.

De site meldde dat de aanvaller riep: “Ik ga je vermoorden!” Het plaatste ook foto’s van het met kogels getekende voertuig.

De aanval van zondag, op de eerste dag van 2023, kwam nadat Mexico het ergste jaar van moorden op journalisten in drie decennia leed, met minstens 15 moorden.

BEKIJK OOK
Agenten aangeklaagd voor moord in Memphis na overreden man

De aanval op Castro komt weken nadat de Mexicaanse journalist Ciro Gomez Leyva werd neergeschoten door gewapende mannen in een straat in Mexico-Stad.

Leyva overleefde de aanval.

Sommige journalisten hebben de schuld gelegd bij president Andres Manuel López Obrador, die sinds zijn aantreden in 2018 een uitgesproken criticus is van journalisten, waaronder Leyva.

President Biden zal op 9 januari naar Mexico-Stad reizen voor een tweedaagse reisontmoeting met leiders van Mexico en Canada.

Het Witte Huis reageerde niet meteen op een verzoek om commentaar van Fox News Digital of geweld tegen journalisten op de agenda komt te staan.