Macht in Suriname van Brunswijk reikt veel verder dan wordt aangenomen

Brunswijk

OPINIE- Er is momenteel veel debat over de vraag of vicepresident Ronnie Brunswijk zich kandidaat zou mogen stellen voor het presidentschap na de komende verkiezingen in mei 2025. Een deel van deze discussie lijkt overbodig.

Politieke analisten die goed geïnformeerd zijn over de interne dynamiek binnen de Surinaamse politieke elite, begrijpen dat Brunswijk’s invloed verder reikt dan algemeen wordt aangenomen.

Hoewel Brunswijk officieel niet het staatshoofd is, oefent hij in de praktijk wel een dergelijke invloed uit. Hij heeft president Chan Santokhi al jaren in een politieke wurggreep, en dit zal waarschijnlijk tot aan de verkiezingsperiode zo blijven.

De harde realiteit is dat de Surinaamse president bij vrijwel elk besluit dat hij wil nemen uit angst rekening moet houden met de belangen en gevoelens van de vicepresident.

Er zijn aanwijzingen dat de angst om de regering te doen vallen als Brunswijk tegenwerkt, slechts één van vele zorgen is. Er lijken nog andere, niet nader genoemde redenen te zijn voor deze angst.

Of Brunswijk in de toekomst president wordt, zal de tijd ons leren. Echter, als dat gebeurt, zal er waarschijnlijk weinig veranderen. Brunswijk is nu al een bepalende factor achter de schermen bij het uitstippelen van het beleid.

Degenen die deze beweringen tegenspreken, lijken niet volledig op de hoogte te zijn van de werkelijke situatie.

OOK INTERESSANT
Corrupte politici in Suriname: Onverbiddelijk aanpakken om ontwikkeling te bevorderen

C. Wallerlei

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud