fbpx

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit voor Poetin

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Internationaal Strafhof zei vrijdag dat het een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor de Russische president Vladimir Poetin voor oorlogsmisdaden, waarin het hem beschuldigt van persoonlijke verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen van kinderen uit Oekraïne.

Hoewel wereldleiders al eerder zijn aangeklaagd, was het de eerste keer dat het Wereldhof een arrestatiebevel uitvaardigde tegen een leider van een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.

De rechtbank zei in een verklaring dat Poetin “naar verluidt verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaad van onwettige deportatie van (kinderen) en die van onwettige overdracht van (kinderen) uit bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie.”

Het vaardigde ook een arrestatiebevel uit voor Maria Alekseyevna Lvova-Belova, de commissaris voor kinderrechten in het kantoor van de president van de Russische Federatie.

OOK INTERESSANT
Operatie ‘Gran Mati’ officieel afgesloten met overhandiging brillen

De stap werd onmiddellijk afgedaan door Moskou – en verwelkomd door Oekraïne als een belangrijke doorbraak. De praktische implicaties ervan zouden echter wel eens beperkt kunnen zijn, aangezien de kans dat een van beide voor het ICC wordt berecht, uiterst onwaarschijnlijk is.

Maar de morele veroordeling zal Poetin waarschijnlijk voor de rest van zijn leven bezoedelen – en in de meer nabije toekomst wanneer hij een internationale top wil bijwonen in een land dat hem zou kunnen arresteren.