fbpx

Indonesië gaat nieuw wetboek van strafrecht aannemen dat seks buiten het huwelijk verbiedt

GFC NIEUWSREDACTIE- Indonesië zal naar verwachting dinsdag ingrijpende wijzigingen in zijn wetboek van strafrecht ratificeren, bevestigden hoge functionarissen, in een juridische herziening die volgens critici de zwaarbevochten democratische vrijheden en de politiemoraal in het Zuidoost-Aziatische land zou kunnen terugdraaien.

Een van de meest controversiële herzieningen van de code zijn artikelen die seks buiten het huwelijk zouden bestraffen met maximaal een jaar gevangenisstraf, samenwonen tussen ongehuwde paren zouden verbieden, de president zouden beledigen en standpunten zouden uiten die in strijd zijn met de nationale ideologie, bekend als de Pancasila.

Decennialang in de maak, heeft de herziening van het wetboek van strafrecht uit het koloniale tijdperk van het land de afgelopen jaren tot massale protesten geleid, hoewel de reactie dit jaar aanzienlijk meer is gedempt.

BEKIJK OOK
Duitsland stuurt 14 tanks naar Oekraïne, VS stuurt 31

Het parlement was van plan om in september 2019 een ontwerp van nieuwe code te ratificeren, maar landelijke demonstraties over vermeende bedreigingen voor burgerlijke vrijheden stopten de passage ervan.

Wetgevers in ‘s werelds op twee na grootste democratie hebben sindsdien enkele van de artikelen afgezwakt die als meest omstreden worden beschouwd.