Het pestprobleem onder tieners: Tijd voor verandering

pexels rodnae productions 6936467 scaled

OPINIE- Pesten is een destructieve pest die onze jonge generatie in Suriname aantast. Het leed dat onder onze tieners heerst, heeft gevolgen die verder reiken dan de schoolpoorten. Deze kwestie verdient onze volledige aandacht en een onmiddellijke actie.

Het pesten van tieners is meer dan alleen een ‘jeugdprobleem’. Het veroorzaakt diepgaande psychologische schade die verder gaat dan de tienerjaren en de overgang naar volwassenheid bemoeilijkt.

Depressie, angst en laag zelfbeeld zijn slechts enkele van de bijwerkingen van pesten, en in extreme gevallen kan het helaas zelfs leiden tot zeer tragische gebeurtenissen.

De eerste stap om dit probleem aan te pakken is erkenning en bewustwording. We moeten onze tieners leren over de effecten van pesten, de tekenen ervan, en hoe ze het kunnen melden. Scholen moeten ook worden uitgerust met de juiste middelen en protocollen om pesten adequaat aan te pakken.

Daarnaast moeten we ouders en verzorgers betrekken. Zij moeten de tekenen van pesten herkennen en weten hoe ze een veilige en ondersteunende omgeving kunnen creëren voor hun kinderen.

OOK INTERESSANT
Jeugdcriminaliteit, hoe gaan wij ermee om?

Bovendien moeten we ook de online wereld niet vergeten. Cyberpesten is een groeiend probleem en vereist net zoveel aandacht en inspanning als traditioneel pesten.

Het is tijd om te erkennen dat pesten niet gewoon een onvermijdelijk onderdeel van het opgroeien is. Het is een serieus probleem dat serieuze oplossingen vereist.

We moeten allemaal ons deel doen om te verzekeren dat onze jongeren kunnen groeien en bloeien zonder de schaduw van pesten boven hun hoofd.

C. Wallerlei