fbpx

Fiona brengt orkaanwinden naar Turks- en Caicoseilanden

GFC NIEUWSREDACTIE- Orkaan Fiona raast vandaag, dinsdag, over de Turks- en Caicoseilanden als een storm van categorie 3 nadat het verwoestingen in Puerto Rico had aangericht.

Orkaanomstandigheden sloegen dinsdagochtend in Grand Turk, het hoofdstadeiland van het Britse grondgebied, nadat de regering een avondklok had ingesteld en mensen had aangespoord om overstromingsgevoelige gebieden te ontvluchten.

De storm was gecentreerd op slechts 15 kilometer van het eiland, met orkaankrachtwinden die zich uitstrekken tot 45 kilometer van het centrum.

“Stormen zijn onvoorspelbaar”, zei premier Washington Misick in een verklaring vanuit Londen, waar hij de begrafenis van koningin Elizabeth II bijwoonde. “Je moet daarom alle voorzorgsmaatregelen nemen om je veiligheid te garanderen.”

Fiona had een maximale aanhoudende wind van 185 km per uur en bewoog zich naar het noordwesten met een snelheid van 17 km per uur. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zal de storm waarschijnlijk verder aansterken tot een orkaan van categorie 4 terwijl het Bermuda op vrijdag nadert.

BEKIJK OOK
In 2025 opening eerste hotel in de ruimte

Er werd voorspeld dat het zou verzwakken voordat het in het weekend in het oosten van Canada aan land zou gaan. De storm bleef overvloedig regen boven de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico storten, waar een 58-jarige man stierf nadat de politie zei dat hij werd weggevaagd door een rivier in het centrale bergstadje Comerio.

Een ander sterfgeval werd in verband gebracht met een stroomuitval – een 70-jarige man werd verbrand nadat hij probeerde zijn generator met benzine te vullen terwijl deze in werking was, zeiden ambtenaren.