fbpx

Surinamers moeten leren omgaan met geld: eerst de vaste lasten, daarna de lusten

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Een groot percentage volwassen personen dat woont in Suriname heeft nooit goed geleerd hoe ze hun geld verstandig moet besteden.

Vooral met de geringe inkomsten die de meeste huishoudens genereren en de hoge prijzen, zou het budgetteren een veel prominentere rol moeten spelen.

Een fors aantal gezinnen zou veel makkelijker de maand door kunnen komen indien ze er een gewoonte van zou maken om veel zuiniger te leven.

De basis moet zijn om eerst de vaste lasten en schulden te betalen, geld aan kant te zetten voor variabele kosten evenals onvoorziene uitgaven, en pas daarna als er nog geld overblijft deze te spenderen aan de lusten.

Dat laat het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) aan de lifestyleredactie van GFC Nieuws weten.

“Maar het valt ons op dat veel mensen in Suriname op de dag waarop ze hun salaris hebben ontvangen, een relatief groot deel van hun geld uitgeven aan niet primaire zaken zoals uitgaan, sterke drank en vooral kostbare restaurantbezoeken”.

BEKIJK OOK
Nieuw apenvirus ontdekt dat menselijke cellen kan binnendringen, deskundigen waarschuwen voor nieuwe pandemie

Volgens het KIVC zouden veel personen met een zwakke beurs goed geholpen zijn indien ze leren budgetteren.

De eerste stap is om een beter inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven door een huishoudboekje/kasboek te maken.

Door alle kleine en grote uitgaven op te schrijven kan men een veel beter beeld krijgen waar al het geld naar toe gaat.

Hierdoor kan men op een gegeven moment maatregelen treffen ten aanzien van het uitgavenpatroon. Het is gebleken dat degenen die al hun uitgaven opschrijven, vaak vanzelf bewuster uitgaven doen en dus zuiniger leven, aldus het KIVC.

Foto ter illustratie.