Economische ellende Suriname kan negatieve impact hebben op normen en waarden kinderen

Kinderen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- De economische ellende in Suriname zou een negatieve invloed kunnen hebben op de normen en waarden van kinderen.

Dat laat het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC)aan GFC Lifestyle weten.

“Er wordt vaak gezegd dat liefde en aandacht, en niet geld, de belangrijkste ingrediënten zijn voor een succesvolle opvoeding. Hoewel dat waar is, moeten we de invloed van financiële stabiliteit op de opvoeding van een kind niet over het hoofd zien”, benadrukt het KIVC.

Financiële onzekerheid kan volgens het VrouwenCollectief een aanzienlijke stressfactor zijn voor ouders, wat niet zonder gevolgen blijft voor hun kinderen.

Wanneer de aandacht van ouders voortdurend wordt afgeleid door geldzorgen, kunnen de normen en waarden die ze hun kinderen proberen bij te brengen, eronder lijden.

Het Collectief wijst erop dat dit niet betekent dat ouders met financiële problemen hun kinderen niet goed kunnen opvoeden. Echter, de continue spanning kan de emotionele beschikbaarheid van ouders beperken. Dit kan resulteren in verminderde interacties en gesprekken die essentieel zijn voor de ontwikkeling van kinderen.

OOK INTERESSANT
Eigen huis bezitten blijkt een illusie voor groot deel jonge Surinamers

Daarnaast kan het voortdurend worstelen om te overleven ook de mogelijkheden van ouders om hun kinderen bloot te stellen aan leerrijke ervaringen beperken, zoals culturele uitjes, sportactiviteiten, of educatieve reizen. Deze ervaringen zijn belangrijk voor de brede ontwikkeling en vorming van kinderen.

In het licht hiervan moet de samenleving zich inspannen om financiële stabiliteit voor gezinnen te waarborgen. Dit is niet alleen een kwestie van economisch welzijn, maar ook van het welzijn van onze toekomstige generaties, stelt het KIVC.