De verborgen epidemie met een vernietigende impact op Surinamers

Man eenzaam

INGEZONDEN- Eenzaamheid is niet zomaar een emotionele ervaring, het is een verborgen epidemie die ook steeds vaker in Suriname onopgemerkt blijft en desastreuze gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van onze mensen.

Deze sluimerende dreiging kan veel dieper gaan dan de gevoelens van isolatie en verlatenheid, het is een giftige vloedgolf die ons psychologisch, fysiek en sociaal welzijn binnendringt en aantast.

Mentaal gezien kan aanhoudende eenzaamheid leiden tot diepgaande effecten zoals depressie, angststoornissen en zelfs cognitieve achteruitgang.

Fysiek kan de constante stress van langdurige eenzaamheid bijdragen aan chronische ontstekingsreacties en hoge cortisolniveaus, wat weer kan resulteren in serieuze gezondheidsproblemen zoals hartziekten en een verzwakt immuunsysteem.

Eenzaamheid kan mensen ook verleiden tot destructieve mechanismen zoals overeten, alcoholmisbruik of drugsgebruik. Deze toevlucht tot ongezonde leefstijlen verergert alleen maar de negatieve effecten van eenzaamheid.

Daarom is het hoog tijd dat we de diepgaande impact van eenzaamheid in Suriname erkennen. Wij moeten ons actief inzetten om een einde te maken aan deze verwoestende stille epidemie en investeren in preventieve en ondersteunende strategieën om eenzaamheid aan te pakken.

C. Wallerlei

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud

OOK INTERESSANT
Oplopende spanningen tussen Surinaamse president en vicepresident: Gevolgen van Brunswijks uitspraak