Biometrisch paspoort geen springplank voor visumvrij reizen naar Europa

GFC NIEUWSREDACTIE- Het hebben van een biometrisch paspoort betekent nog niet dat Surinamers visumvrij kunnen reizen naar Europese landen.

Dit haalde minister Albert Ramdin van Buitenlandse zaken, International business en Internationale Samenwerking, dinsdag aan in het parlement bij de behandeling van de ontwerpwet houdende regels betreffende reisdocumenten.

Voor het visumvrij reizen zullen een aantal zaken in orde moeten worden gemaakt. Ramdin zegt dat één daarvan is, het indienen van een officieel verzoek aan de Europese Unie (EU).

OOK INTERESSANT
Botsing op Indira Gandhiweg leidt tot drie gewonden

Ramdin haalde aan dat landen binnen de EU waarmee afspraken zijn gemaakt er positief tegenover staan om Surinamers visumvrij te laten reizen naar hun land.

Aan de andere kant heeft Suriname nog geen beleid ontwikkeld om burgers van andere landen die in het bezit zijn van een biometrisch paspoort, visumvrij te laten reizen naar ons land.

“Er zal gelobbyd moeten worden voor het afschaffen van het reizen met een visum. Het officieel verzoek bij de EU moet worden gedaan door Suriname. Dat is nog niet gebeurd,” vertelt de minister.

OOK INTERESSANT
Urgente multinationale veiligheidsmissie naar Haïti

Hij verklapt dat er gewacht wordt op de wetgeving, alvorens deze stappen te nemen. De ontwerpwet reisdocumenten is bedoeld om het personenverkeer tussen ons land met het buitenland te reguleren.

Met deze wet wordt beoogd het verstrekken van reisdocumenten met een betere beveiliging door middel van biometrische en elektronische eigenschappen. Hiermee kan de houder zich legitimeren waardoor de identiteit van de persoon makkelijk te verifiëren is.