Angst onder Surinamers om kritiek te leveren op regering neemt toe

angst-verdrietig-vrouw

OPINIE-  Het is steeds duidelijker merkbaar dat personen in Suriname minder vrijmoedigheid voelen om openlijk scherpe kritiek te uiten op het beleid van de regering Santokhi- Brunswijk.

De groeiende angst onder Surinamers om deze regering te bekritiseren, kan niet worden ontkend, en de redenen zijn duidelijk.

Men vreest voor represailles, waaronder strafrechtelijke vervolging. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling.

Er zijn ook sterke aanwijzingen dat de pers in Suriname terughoudend is om controversiële kwesties aan te pakken.

In een gezonde democratie vormt de vrijheid van meningsuiting de ruggengraat van het politieke discours. Het stelt burgers in staat hun overheid verantwoordelijk te houden en draagt bij aan een open samenleving waarin ideeën vrijelijk kunnen worden gedeeld en besproken.

Het is van cruciaal belang om elke vorm van intimidatie of censuur, die de vrije uitwisseling van ideeën bedreigt, te bestrijden.

Wanneer mensen hun mond gesnoerd wordt door machthebbers, is dat een duidelijke inbreuk op deze vrijheid. Het heeft nu al geleid tot een cultuur van angst en zelfcensuur, waarin burgers bang zijn om hun mening te uiten.

OOK INTERESSANT
Terechte bezorgdheid over komst Haïtianen naar Suriname?

Dit kan op zijn beurt leiden tot een onderdrukte samenleving, waarin machthebbers onbetwist blijven en mogelijke misstanden onopgemerkt.

De vrijheid om te spreken, te denken en te bekritiseren is het hart van elke democratie en het is onze plicht om die te beschermen.

Dit is een oproep aan alle Surinamers om hun stem te laten horen, om de regering ter verantwoording te roepen en om ervoor te zorgen dat de vrijheid van meningsuiting in ons land niet in gevaar komt.

S. Cruden

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud