fbpx

Alliantie van Surinaamse ondernemers vraagt kredietfaciliteiten aan Eximbank of India

GFC NIEUWSREDACTIE- Een 6 man tellende topdelegatie van de Export Import Bank of India heeft eerder deze week Suriname bezocht.

Na beleefdheidsbezoeken te hebben gebracht aan Maurits Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname, en Silvano Tjon a Hing, minister van Financiën ad interim, werd hun een lunch aangeboden door de minister van Financiën. Hierbij werden ze vergezeld door de ambassadeur van India, Shankar Balachandran.

De rode draad van hun bezoek was de dienstverlening van de Eximbank van India aan economieën in de wereld en in het Caraibisch gebied.

Ze hebben recent een internationale tender gewonnen en zetten in Barbados een Export Credit Agency op, iets waar Suriname al 47 jaar mee worstelt. Barbados valt onder jurisdictie van de Indiase ambassade te Paramaribo en de ambassadeur van India heeft alle medewerking toegezegd aan Suriname.

Op zaterdag 23 juli jongstleden heeft de Alliantie van Ondernemers in samenwerking met KennisKring en de Indiase ambassade een breakfast meeting “Doing Business with India” gehouden. Hierbij zijn virtuele presentaties gehouden door de India Trade Promotion Organization, de Eximbank, Bajaj Processpack ltd. en Bharat Electronics Ltd. over een Safe City plan, om de toename van criminaliteit in te dammen. Hierbij waren de minister van Juspol, Kenneth Amoksi, en de politie en OM staf ook aanwezig.

De India Trade Promotion Organization nodigde toen het bedrijfsleven uit om de ITPO fair in november in India te bezoeken. Een Akmos-delegatie onder leiding van voorzitter Harry Soekhlal is naar India afgereisd en heeft de beurs en diverse instituten bezocht, waarbij er afspraken zijn gemaakt hoe het Surinaams ondernemerschap kan inspelen op de mogelijkheden met India.

BEKIJK OOK
Integrale aanpak rattenplaag Nickerie noodzakelijk

Woensdag 30 november is in het ASFA-gebouw een drukbezochte sessie gehouden, wederom in samenwerking met de Indiase ambassade, KennisKring en de Alliantie van Ondernemers.

De Eximbank heeft uitgebreid de mogelijkheden ter verkrijging van kredieten en financiering uiteengezet. De diverse Indian Credit lines verstrekt aan Suriname werden onder de loep genomen. De enige private financiering was een staalfabriek.

De populaire Buyers Credit kwam ook aan de orde. Zowel ASFA voorzitter, Wilgo Bilkerdijk, Akmos-voorzitter Soekhlal en KennisKring coordinator, Bhagwan Gangaram Panday, vroegen hoe Surinaamse ondernemers, naast de overheid en parastatale instellingen, ook aan deze goedkopere kredieten kunnen komen.

De vroegere eis van een triple A rated bank is nu niet meer aan de orde en ons bankwezen is hierop aan het inspelen.

De Akmos heeft afspraken lopen om verzoeken van ondernemers door te geleiden naar de Eximbank en een team in India voor advies en begeleiding, anders zal onder andere de “Caraibische Schuur droom” een farce blijken.

De delegatie heeft verder ook een bezoek gebracht aan de Indiase ambassade. Het bezoek werd afgesloten met een VIP diner ten huize van de Indiase ambassadeur.

De delegatie bestond uit: Manish Krishnarao, General Manager, Shankar Narayanaswamy, retd. Chairman and Managing Director, Rajesh Kumar Gulla, ass. GM, Amol Bhagwanrao Birari, ass. GM Treasury Operations, ms. Jahanwi, Chief Manager en Neha Raman, Deputy Manager.