fbpx

Al 99 kinderen dood na inname hoestdrank in Indonesië

GFC NIEUWSREDACTIE- Zeker 99 Indonesische kinderen zijn overleden na het drinken van een hoestdrankje met giftige ingrediënten, maakten Indonesische autoriteiten donderdag bekend.

Terwijl de Gambiaanse autoriteiten nog druk zoeken naar de giftige hoestdrankjes die inmiddels zeventig kinderen het leven kostten, blijkt een giftig medicijnsiroop óók in Indonesië voor tientallen kinderen fataal.

In totaal identificeerde Indonesië 206 kinderen met acuut nierfalen, vermoedelijk als gevolg van de giftige hoestsiroop.

Per direct heeft Indonesië de verkoop van alle medicijnsiropen verboden. Ook onderzoekt het land de giftige hoestdrankjes die bij meerdere zieke patiënten thuis zijn gevonden.

In de hoestdrankjes, die meestal zijn gedronken door kinderen onder de vijf jaar, vonden ze zowel di-ethyleenglycol als ethyleenglycol. Die stoffen horen niet in een hoestdrankje te zitten.

Om medicijnen op te lossen in stroperige drankjes, gebruiken medicijnproducenten vaak glycerol, ook glycerine genoemd. Zuivere glycerol is veilig om te gebruiken in hoestdrankjes en paracetamolsiropen. Maar de niet-zuivere versie, di-ethyleenglycol, is erg giftig. Wie het stofje inneemt, kan problemen krijgen met het centraal zenuwstelsel, de lever en de nieren. Vooral bij jonge kinderen kan dat dodelijk zijn.

BEKIJK OOK
Chinese protesten over COVID-lockdowns bereiken kookpunt

Twee weken geleden meldden autoriteiten in het West-Afrikaanse Gambia al dat een gevaarlijk hoestdrankje tientallen kinderen in het land het leven kostte. Die siropen waren geproduceerd door het Indiase bedrijf Maiden Pharmaceuticals, waarvan de productie inmiddels op last van de autoriteiten is gestopt.

Achter de verkoop van de hoestdrank in Indonesië lijkt een andere fabrikant te zitten, aangezien de drankjes van Maiden volgens Indonesische autoriteiten niet verkrijgbaar zijn. Om welke producent het wél gaat, is niet bekendgemaakt.

Foto: EPA