fbpx

Akkoord India over schuldherschikking belangrijk voor oplossing schuldenvraagstuk Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- De Indiase overheid is akkoord gegaan met het verzoek van Suriname om te komen tot schuldherschikking.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat na enkele dagen onderhandelen met de autoriteiten in India, de Surinaamse delegatie op 9 januari goed nieuws heeft ontvangen.

De schuldherschikking is volgens hem een van de meest belangrijke aspecten die aan de orde is gekomen in het gesprek tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Indiase premier Narendra Modi.

Voorafgaand aan het gesprek tussen de twee regeringsleiders, zijn experts van het Surinaamse Bureau voor de Staatsschuld voortdurend in onderhandeling geweest met de Exim Bank van India. “Het gaat om een relatief klein bedrag, 38 miljoen USD. Het is symbolisch wel belangrijk dat wij tot afronding komen, omdat dit een van de uitstaande bilaterale schuldarrangementen is,” aldus minister Ramdin.

De BIBIS-minister wijst er vervolgens op dat met de goedkeuring van de Indiase regering het proces kan worden afgerond.

“Wij hopen dat er op basis daarvan een samenwerking komt tussen Exim Bank India en het ministerie van Financiën en Planning, om spoedig de overeenkomst te ondertekenen. Dit is de derde schuldherschikking op rij, na Nederland en Frankrijk. Italië en Israël volgen binnenkort,” benadrukt Ramdin.

BEKIJK OOK
Brokopondo Slagbalbond ontvangt sportmateriaal van ROS

Een belangrijke reden voor de schuldherschikking is om middelen vanuit India, die unhold waren gezet vanwege het IMF-programma, los te krijgen. Het gaat om ongeveer 48.5 miljoen USD.

De minister zegt verder: “Het is een bilateraal schuldvraagstuk dat zo gauw mogelijk afgerond moest worden met India.”

Hij meent dat het belangrijk is dat China kennisneemt hiervan, zodat dit land een beeld heeft hoe het samen met Suriname ook tot een schuldherschikking kan komen. De schuld bij China bedraagt volgens minister Ramdin tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen USD.

Hij heeft goede hoop dat Suriname ook met China snel tot een overeenstemming komt. Met China ligt het volgens de bewindsman wel iets complexer. Echter is er reeds technisch voorbereidingswerk verricht. “Wij moeten het nu naar het politiek diplomatiek niveau tillen.”