fbpx

Aanvang bouw brug over Corantijnrivier start mogelijk midden 2023

GFC NIEUWSREDACTIE- Het plan voor de bouw van de brug, die Suriname met Guyana zal verbinden, is mogelijk eind januari af en kan de bouw beginnen.

De Guyanese president, Irfaan Ali, heeft tijdens het jaarlijkse prijzengala van de Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI) aangekondigd dat het aanbestedingsproces van de brug medio 2023 zou moeten zijn afgerond, zodat de bouwwerkzaamheden kunnen aanvangen.

Het brugproject is een samenwerking tussen de Surinaamse en Guyanese regering, die reeds hebben besloten omtrent het ontwerp, de bouw, de financiering, de exploitatie, het onderhoud en het (DBFOM)-model voor het transformatieproject dat via een public-private partnerschip (PPP) zal worden gebouwd.

In mei 2022 is in Paramaribo een contract van twee miljoen Amerikaanse dollars getekend voor diverse voorbereidende studies en onderzoeken die door WSP Caribbean zullen worden uitgevoerd. Op hetzelfde moment werden de EOI’s (Expressions of Interest) gelanceerd.

Er hebben zich al zes internationale bedrijven – vijf Chinese en één Nederlands bedrijf – gemeld voor de aanbesteding van deze brug. In augustus (2022) heeft het National Procurement and Tender Administration Board (NPTAB) in Georgetown de offertes bekeken.

Tot de inschrijvers behoren China Harbor Engineering Company (CHEC); het staatsbedrijf China Road and Bridge Cooperation (CRBC); China Gezhouba Group Company Limited in samenwerking met CEIG; China Overseas Engineering Group Co Ltd (COVEC) in samenwerking met China Railway Eryuan Engineering Group Co Ltd (CREEC) en China Railway First Group Co Ltd (CRFG); en China Railway Construction Caribbean Company Limited & China Railway Construction.

BEKIJK OOK
Onderwijs als voorwaarde voor kwalitatieve jeugdparticipatie

Het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam was het enige niet-Chinese bedrijf dat een offerte uitbracht voor dit project.

De Guyanese minister van Openbare Werken “Juan Edghill” wees bij de ondertekening van het contract in mei erop dat deze brug meer is dan een infrastructureel project; het is een fysieke en sociale verbinding tussen beide landen die verschillende economische sectoren doorkruist.

Dit is een visie van twee naties die voor de verdere groei tot uitvoering wordt gebracht. Edghill legt uit dat deskundigen op het gebied van economische ontwikkeling het erover eens zijn dat bruggen een belangrijke rol kunnen vervullen voor economische activiteiten, omdat ze zorgen voor een efficiëntere handel en snelle toegang tot diensten biedt, voor degenen die daar de meeste behoeften aan hebben.