Zwakte Surinaams paspoort belemmert burgers om de wereld te verkennen

reizen luchthaven

INGEZONDEN- In de wereld van internationale reisvrijheid blijkt dat niet alle paspoorten gelijk zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het contrast tussen het Surinaamse en het Nederlandse paspoort.

Volgens de Henley Passport Index, een gezaghebbende ranglijst die de sterkte van wereldwijde paspoorten beoordeelt, blijft het Surinaamse paspoort aanzienlijk achter op zijn Nederlandse equivalent.

Nederland behoort consequent tot de top van de lijst, waardoor Nederlanders visumvrije toegang hebben tot bijna 190 landen. Aan de andere kant biedt het Surinaamse paspoort visumvrije toegang tot aanzienlijk minder landen.

OOK INTERESSANT
Een vooruitblik op de Jaarrede van president Santokhi

De discrepantie tussen deze twee paspoorten benadrukt de geopolitieke invloed en de onderlinge betrekkingen tussen landen.

Hoewel Suriname een vredige natie is, houdt de beperkte reikwijdte van zijn paspoort de burgers tegen om de wereld te verkennen en kansen te grijpen op het wereldtoneel.

Het illustreert ook de hardnekkige erfenis van postkoloniale ongelijkheden. Het feit dat een Nederlands paspoort zoveel deuren opent terwijl een Surinaams paspoort dat niet doet, spreekt boekdelen over hoe de wereldorde nog steeds is vormgegeven door het verleden.

OOK INTERESSANT
Een bezorgde burger: Ik voel me rot in dit land

Dit zou een wake-up call moeten zijn voor beleidsmakers in Suriname om actief te werken aan het verbeteren van de diplomatieke relaties en onderhandelingen met andere landen, om zo de reisvrijheid van hun burgers te vergroten.

Het is hoog tijd dat Suriname opstaat en zich inzet voor de mobiliteit en kansen van zijn burgers in het buitenland.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud