Zelfmoord onder jongeren zorgwekkend

INGEZONDEN– Zelfmoord onder jongeren in Suriname neemt een zorgwekkende vorm aan.

Binnen een korte periode en wel tussen januari en maart 2021 zijn een aantal jongeren uit het leven gestapt en is suïcide op dit moment de meest belangrijke doodsoorzaak onder jongeren.

Het gemiddelde aan zelfdodingen per 100.000 inwoners in Suriname is 25; dit is hoger dan het wereldgemiddelde van 16.

Zelfmoord is een complexe kwestie, met een veelvoud aan tussenliggende factoren, daarom is er geen eenduidig antwoord op dit probleem.

Feit is wel dat er veel meer actie ondernomen moet worden om het aantal zelfmoordgevallen terug te dringen. De meest voorkomende methoden voor zelfmoord zijn ophanging, vergiftiging door pesticiden en vuurwapens.

Belangrijke interventies die succesvol zijn gebleken bij het verminderen van zelfmoorden, zijn beperken van de toegang tot pesticiden, voorlichting van de media over verantwoorde melding van zelfmoord, uitvoering van programma’s bij jongeren om levensvaardigheden op te bouwen die hen in staat stellen om met stress in het leven om te gaan en vroege identificatie, beheer en follow-up van mensen met een risico op zelfmoord.

Jesse

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Cijfers zelfmoordpogingen Suriname schrikbarend

Overige berichten