Cijfers zelfmoordpogingen Suriname schrikbarend

INGEZONDEN– Per dag worden er 1 tot 2 zelfmoordpogingen ondernomen in Suriname.

Op jaarbasis gaat het om zeker 600 geregistreerde zelfmoordpogingen. De niet geregistreerde pogingen in combinatie met aanstalten die er zijn gemaakt liggen vele malen hoger.

Op jaarbasis sterven 150 mensen aan zelfdoding. Dit betekent dat wekelijks 2-3 mensen het leven laten na de hand aan zichzelf te hebben geslagen. Voor een kleine samenleving met nog geen 600.000 inwoners zijn dit schrikbarende cijfers.

Op basis van beschikbare data heeft Suriname 26 suïcidegevallen per 100.000 bewoners.

Wereldwijd is dit 16 gevallen per 100.000 inwoners. Suriname ligt dus ver boven het wereldgemiddelde. Dit benadrukt de noodzaak voor een effectieve aanpak van dit vraagstuk.

Oorzaken voor het grote aantal zelfmoorden zijn vaak te vinden in de relationele sfeer. Vooral mannen hebben moeite met communiceren.

‘Mannen mogen niet huilen! Dat is het algemeen beeld. Mannen zijn stoer en lossen hun zaakjes zelf wel op. Maar daardoor worden problemen binnen een relatie maar mondjesmaat opgelost.

De afgelopen dagen hebben wij een aantal zelfmoordgevallen gehad. Er niet over praten, zal dit stijgend probleem niet oplossen.

Wij, de samenleving, maatschappelijke organisaties en de overheid, zullen hierover moeten praten en oplossingen zoeken, want ondertussen behoort zelfmoord tot een van de top doodsoorzaken in Suriname.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Wéér vrouw dood door geweld: wat doen we verkeerd?

 

Overige berichten