fbpx

Zelfdoding vierde belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren

GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl mentale gezondheid iets is dat vaak verwaarloosd wordt, behoort zelfdoding tot de vierde belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren.

Dit zei president Chandrikapersad Santokhi in het weekend bij de jaarlijkss herdenking van de World Mental Health Day oftewel Internationale Dag voor de Mentale Gezondheid.

De bedoeling hiervan is om het bewustzijn rond geestelijke gezondheid te vergroten. In Suriname is de Stichting Pratyesh Mentale Zorg Nickerie een van de organisaties die haar diensten verleent op het stuk van mentale gezondheidszorg.

Deze stichting organiseerde bij het Event Plaza te Nickerie een workshop in verband met de eerdergenoemde internationale dag. Santokhi was hiervoor ook uitgenodigd.

Het staatshoofd is van mening dat de mentale gezondheid iets is dat vaak verwaarloosd wordt. De president, die stilstond bij het belang van mentale zorg, zei dat gebed een belangrijk onderdeel hierbij is. Hij wees ook op zelfdoding wanneer de mentale zorg ontbreekt en voegde eraan toe dat zelfdoding de vierde belangrijkste doodsoorzaak is onder jongeren. Deze zijn volgens Santokhi echter de toekomstige leiders. Hij deed daarom een oproep om de geestelijke gezondheid ter harte te nemen.

BEKIJK OOK
Wat een brutaal gedrag van Brunswijk

De workshop werd verzorgd door Padma Behari, psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Het thema voor World Mental Health Day 2022 is – zoals vastgesteld door de World Federation for Mental Health – om “geestelijke gezondheid en welzijn voor iedereen een wereldwijde prioriteit te maken”.

Padma is met haar stichting gestart met een workshop waarbij er informatie gedeeld wordt over psychologie en educatie. De mentale zorg komt volgens haar pas als men mentaal niet wel is, hetgeen zich uit in een onrustig leven, slecht slapen, angst, lang en structureel verdriet.

De psycholoog begeleidt studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en geeft middels workshops simpele tips en tricks om mentaal sterk te blijven.