Voorrang geven aan familie en vrienden volgens psychologe deel van menselijke instinct

famile afro

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Sinds het aantreden van de Surinaamse regering Santokhi- Brunswijk wordt er vaak gesuggereerd dat coalitietoppers hun familie en vrienden voortrekken bij het toewijzen van onder anderen lucratieve projecten, overheidsgronden of goed betaalde banen.

GFC Lifestyle vroeg aan een psychologe uit Amsterdam of het voortrekken van eigen familieleden een menselijk instinct is en wat de oorsprong hiervan is.

“Het is inderdaad deel van het menselijk instinct om eerst familie en vrienden te helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een goede baan, een manifestatie van het principe van wederkerigheid en groepscohesie”, legt ze uit.

Dit gedrag, ook wel bekend als nepotisme, heeft naar haar zeggen zijn wortels in onze evolutionaire geschiedenis waarin overleving en succes vaak afhingen van hechte familie- en groepsbanden.

Toch wijst zij erop dat in moderne, pluralistische samenlevingen dit gedrag ongewenst kan zijn en zelfs tot wettelijke consequenties kan leiden.

Het voortrekken van familie en vrienden kan leiden tot discriminatie en bevoordeling, wat de integriteit en eerlijkheid van professionele omgevingen kan ondermijnen.

OOK INTERESSANT
Gezichtsbehandeling Constantin goedkoopste met meest tevreden clienten, aldus onderzoek VrouwenCollectief

De expert benadruk tegenover GFC dat hoewel het instinct natuurlijk kan zijn, het cruciaal is om dit te balanceren met principes van rechtvaardigheid en gelijkheid.