fbpx

VIDS overhandigt resoluties achtste conferentie aan vicepresident

GFC NIEUWSREDACTIE- Het nieuw bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), onder leiding van de voorzitter tevens dorpshoofd van Cassipora, Muriel Fernandes, heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan vicepresident Ronnie Brunswijk.

Fernandes heeft de resoluties van de achtste VIDS-conferentie, die in augustus te Washabo is gehouden, overhandigd aan Brunswijk. De wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten is als een van prioriteiten opgenomen in de resoluties.

Er is gesproken over onder andere bestuurlijke kwesties van de dorpen, eis van de behandeling van de concept wet Collectieverechten Inheemse en Tribale volken en transportissues van de dorpen in Zuid-Suriname.

Met betrekking tot de zogeheten ‘Coversie Wet voor Domein Grond’ heeft Fernandes benadrukt dat het standpunt van VIDS nog steeds is dat VIDS gaat voor de wettelijke erkenning en bescherming van de grondenrechten.

BEKIJK OOK
Grote belangstelling voor Exporteurs Beurs EZ

“Het kan niet zo zijn dat onze gronden nog niet bij wet beschermd zijn en dat er daarbovenop een wet wordt aangenomen die derden de kans geeft om hierover te beschikken. Dat gaan we nimmer toestaan”, zei de VIDS-voorzitter.

Behalve de overhandiging van de resoluties, heeft de vicepresident ook een VIDS-trui gekregen. “Lespeki gi wi leti, fu dati wi e feti”, is het belangrijkste citaat dat staat op de trui.