fbpx

“Verkiezingen mei 2025 zullen normaal uitgeschreven worden”

GFC NIEUWSREDACTIE- De voorzitter van het Surinaams parlement, Marinus Bee, stelt de samenleving gerust door aan te geven dat de algemene vrije- en geheime verkiezingen van 2025 normaal voortgang zullen vinden.

“Ik hoor mensen soms zeggen dat als het kiesstelsel en of de bepalingen niet gewijzigd zullen worden, er geen verkiezingen uitgeschreven zullen kunnen worden.” Dat klopt! Maar vanuit de verantwoordelijkheid als bestuurder en medewetgever kan ik aangeven dat er alles gedaan zal worden om zaken aan te pakken zoals het constitutioneel hof heeft geadviseerd,” zegt Bee aan de STVS.

BEKIJK OOK
72-jarige fietser doodgereden

Op 5 augustus heeft het Constitutioneel Hof zich uitgelaten over de voorgelegde rechtsvraag en beslist dat het huidig kiesstelsel niet voldoet aan een rechtvaardig kiesstelsel. Zeker als het komt op gelijkwaardigheid van de stemmen. De artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling zijn hierdoor in strijd met het beginsel van gelijkheid en van een gelijkwaardig kiesrecht.

Bee geeft aan dat hij een team van juristen heeft zitten op dit vraagstuk. Het team zal zo snel als mogelijk advies uitbrengen over de te volgen stappen.