fbpx

Veiligheidsadviseur president geen voorstaander van BAVP-opleiding voor Chinese ondernemers en gewone burgers

GFC NIEUWSREDACTIE- De veiligheidsadviseur van de Surinaamse president, Humphrey Tjin Liep Shie, is geen voorstaander van de kwestie BAVP-opleiding voor de Chinese ondernemers en gewone burgers.

Hij zegt dat de BAVP-opleiding bedoeld is voor de bijzondere opsporingsambtenaren zoals de douane en cipiers. BAVP’ers zouden binnen een gedisciplineerde structuur moeten functioneren, om misbruik te voorkomen.

De ontwikkeling om burgers te stimuleren om BAVP’er te worden, zou juist ontmoedigd moeten worden. Mensen die zich willen beveiligen zouden een vuurwapen aanvraag moeten doen.

24 Chinese ondernemers zijn recent van start gegaan met de opleiding tot Buitengewoon Agent van Politie. Dit is de eerste groep van Chinese ondernemers die op zo een manier opgeleid zal worden.

Het verzoek voor deze opleiding is gekomen vanuit de Chinese ondernemers en het Ministerie heeft zaken in orde gemaakt zodat de opleiding kan beginnen. De start vond plaats bij het Politie Opleidingscentrum.

OOK INTERESSANT
37-jarige politieagent niet vergiftigd

Minister Kenneth Amoksi zei na kritieken uit de samenleving dat een verzoek is gekomen vanuit de Chinese gemeenschap na de moord op 2 van hun ondernemers.

Elke Surinamer die voldoet aan de toelatingseisen zou de BAVP-opleiding kunnen volgen, meent hij. Functionele maatschappelijke groepen zouden een verzoek kunnen doen aan het ministerie van Juspol of aan particuliere instanties die de opleiding verzorgen.

Het is volgens de minister niet zo dat mensen die de BAVP-opleiding hebben gevolgd makkelijk in aanmerking komen voor een wapen.