Van insecticide tot zoetstof in uw lekker bakje koffie, thee of frisdrank

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Veel personen zijn niet ervan op de hoogte dat sucralose, een populaire kunstmatige zoetstof die veel wordt gebruikt in dieet- en lightproducten, oorspronkelijk werd ontwikkeld als een insecticide.

Een stof die bedoeld was om insecten te doden, zit misschien in uw dagelijkse kopje koffie of thee, zegt een expert uit Den Haag aan GFC Gezondheid.

Het begon allemaal in de jaren ’70 toen wetenschappers bij de Britse suikerfabrikant Tate & Lyle samenwerkten met onderzoekers van de Universiteit van Londen om een nieuwe insecticide te ontwikkelen.

Ze wilden een stof maken die schadelijk zou zijn voor insecten maar veilig voor menselijk gebruik. Tijdens het experiment ontdekte een onderzoeker, door een misverstand, de onverwacht zoete smaak van de stof, nu bekend als sucralose.

De ontdekking leidde tot een radicale koerswijziging, en de potentieel dodelijke stof voor insecten werd een calorievrije zoetstof voor menselijke consumptie.

Deze onthulling heeft vaker geleid tot bezorgdheid en discussie over de veiligheid van sucralose en andere kunstmatige zoetstoffen.

Hoewel sucralose al decennia op de markt is en uitgebreid is getest, is de geschiedenis ervan een herinnering aan de onverwachte wegen van wetenschappelijke ontdekkingen.

OOK INTERESSANT
Met heimwee worstelende Surinamers in Nederland wennen pas na jaren aan nieuwe omgeving